Agenda

December
5: Sinterklaas
20: Kerstviering op school
21: Nieuwsbrief 3
21: Kerstvakantie (kinderen 12 uur uit,
t/m 4 januari)

Lees meer

Contact

Wilt u in contact komen met ons?

Naar contact

Schoolgids

local_library

Onze schoolgids van 2018/2019 is uit!

In de schoolgids vindt u alle algemene informatie over de school.

Lees meer

Plusklas IJsselstein

Wekelijks komen er op maandagochtend en maandagmiddag 16 leerlingen naar De Pijler voor de Plusklas. Deze leerlingen komen van De Pijler en van basisschool De Brug. Het zijn kinderen uit groep 4 t/m groep 8. Samen vormen ze een groep leerlingen die extra uitdaging nodig heeft.

Wat maakt de Plusklas anders dan het gewone onderwijs?

In de Plusklas zitten de leerlingen die meer- of hoogbegaafd zijn bij elkaar. Ze kunnen elkaar uitdagen in het stellen van kritische vragen, ze leren om zich te presenteren en ze leren vooral ook om zelf creatief te denken en dit om te zetten in resultaat.

Hoe ziet een ochtend in de Plusklas er uit?

We beginnen elke ochtend na de kennismaking met een kringgesprek over een stelling of een verhaal. We vormen zelf een mening en proberen dit onder woorden te brengen. Daarna is er tijd voor een opdracht, soms een talige opdracht (bijvoorbeeld het schrijven van een dagboekstukje vanuit een gekozen personage) of een meer wiskundige opdracht als “hoe werkt een kalender”, of ”hoe rekenen de Maya’s?”. We hebben ook geoefend met het tekenen van perspectief en hebben ons beziggehouden met het ontwerpen van een flyer in het kader van het onderwerp planten. 
Altijd sluiten we af met een spel, waarin strategie, competitie en samenwerken een rol spelen.

Reactie van twee kinderen uit de Plusklas:

“Ik vind de Plusklas erg leuk, omdat je weer ander werk en dus nieuwe uitdaging krijgt. We doen aparte, maar ook creatieve dingen, zoals rekenen met de Maya’s. Ik zelf vond deze twee opdrachten het leukst: het rekenen met Maya cijfers.

We hebben in twee weken tijd met de cijfers van de Maya’s leren rekenen door stippen en streepjes te lezen die onder elkaar staan. En het tekenen met perspectief. Hoewel ik er niet de beste in ben, vind ik het wel erg leuk, omdat we leren hoe je met een paarsimpele strepen toch diepte kunnen tekenen.”

“De Plusklas is een klas voor kinderen die een nieuwe uitdaging nodig hebben. Eén dag in de week is de Plusklas er. De dag is als volgt: aan het begin hebben we de opening. Dan vertelt de juf iets over de godsdienst en mogen de kinderen iets over hun weekend vertellen. Daarna doen we een opdracht, dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld rekenen met kwadraten, een vorm van Ruzzle, of dingen doen over planten. In de pauze kun je ongeveer 15 minuten buiten spelen, daarna mag je ongeveer tien minuten een tussendoortje eten en wat drinken. Na de “rust” doen we eigenlijk net zo’n opdracht, maar dan wel een andere. Daarna doen we nog een gezelschapsspel en dan is de ochtend alweer voorbij.”